5 tradiţii de nuntă pe care ai vrea să le păstrezi!

0
Esti o persoana deosebita! Arata-ma si prietenilor tai!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

 

Nunta e un eveniment-ritual cu o tradiţie de ani de zile, cu obiceiuri care mai de care mai spectaculoase, unele au dispărut, altele s-au păstrat, dar sub o altă formă.
 

 

traditii la nunta moldova

Foto credit: Dansatori ”Spicușor”

 

 

5 tradiţii de nuntă pe care ai vrea să le păstrezi!

 

 

Cert este că, azi, tinerii iau în derâdere multe dintre obiceiurile pe care străbunicii lor le păstrau cu sfinţenie şi cu încredere că fiecare gest, fiecare obicei conlucra pentru fericirea viitoarei familii.

 

Pe bună dreptate, tinerii emancipaţi găsesc inutile tradiţii precum hora miresei, după ce mirele îşi ia mireasa de acasă, cu ajutorul cavalerilor de onoare.

În unele zone , chiar şi în prezent, mirele găteşte coșul cu flori, batiste, clopotei, cozonac, apoi acesta este purtat de către cavalerii de onoare la casa nașilor, a socrilor şi a mirilor. Într-un final, coșul rămâne în poarta mirilor până se usucă.

Într-o lume atât de modernă, bradul are rar porţi la care să mai rămână, însă există câteva tradiţii care merită păstrate, fără să pară scoase din contextul general, ci cu puterea de a împodobi, cu stil, dar cu gust unic un moment ce ar trebui să fie extrem, extrem de fericit.

 

1. În Moldova, mirii erau primiţi la intrarea în restaurant cu dulceaţă de cireşe albe pentru a avea o viaţă dulce şi lispită de griji.

Oferită în farfurii cochete, dulceaţa de cireşe albe ar putea să rămână printre tradiţiile moderne.

 

2. În unele zone din Moldova, nunţile încep joia şi se termină duminică – mulţi ar vrea să se respecte încă acest obicei.

Clar că nu vorbim de 4 seri cu același scenariu de nuntă cu care deja ne-am obișnuit. Fiecare seară de până la seara nunții oficiale și după, aveau scopul și farmecul lor.

 

3. Gătitul miresei are un iz ceva mai arhaic, dar încă ar putea avea puterea să ofere zilei nunţii un aer de comuniune, de prietenie, de împărţire a emoţiilor.

Naşa şi domnişoarele de onoare îi prind voalul miresei şi se asigură că toate detaliile stilistice sunt puse la punct.

 

4.Mirele era bărbierit de către flăcăi şi era ridicat cu scaunul de trei ori – un moment de prietenie şi amuzament.

Este un semn de prietenie, ajutor, încredere între flăcăii cu care a crescut mirele.

 

5. Scosul voalului

La sfârşitul petrecerii, naşa scoate voalul de pe capul miresei, după care îi pune o eşarfă (batic) care simbolizează trecerea de la statutul de fată la cel de nevastă. Voalul miresei se pune pe capul unei fete necăsătorite, despre care se spune că va fi următorea mireasă.
Acest ritual încă se mai păstrează, însă deja se urmărește tendința pierderii acestei tradiții.

 

 

 

 

1,627 total views, 1 views today

Comentarii

februarie 4, 2017 |

Lasă un răspuns

© 2020 EASYevent. All Rights Reserved. – By ELITIV.
WordPress Directory Theme

Classified Ads Software